Vooroordelen

Overweegt u uw bouwplan uit te laten voeren in houtskeletbouw, dan is de kans groot dat u te maken krijgt met vooroordelen.

Wij zetten hier een aantal vooroordelen voor u op een rijtje. We proberen onze antwoorden te onderbouwen met informatie die u elders op internet kunt terugvinden.

1. "Een houtskeletbouwwoning gaat minder lang mee"

Iedere woning in Nederland wordt gebouwd met een minimale levensduur van 50 jaar. Een houtskeletbouwwoning haalt dat ruim, zo blijkt in Scandinavië, Canada en de V.S., waar houtskeletbouw van oudsher veel populairder is dan andere bouwmethoden.

2. "Al dat hout is brandgevaarlijk"

Een houtskeletbouwwoning is niet brandgevaarlijker dan een andere woning. Hout is een brandbaar materiaal, maar de laagsgewijze toepassing van gips en onbrandbare isolatie beschermen het hout tegen inbranden.

3. "Licht bouwen; waait het dan niet weg?"

Nederlandse woningen worden geconstrueerd op alle voorkomende weertypen. Gelukkig hoeven we vooralsnog geen rekening te houden met orkanen, daar worden onze woningen dan ook niet op gebouwd.

De verankering is dusdanig dat ondanks de lichtere constructie ook de meest stevige stormen probleemloos doorstaan worden.

4. "Ik wil een betonnen verdiepingsvloer, en dat is in houtskelet niet mogelijk".

Van Houte Systeembouw bouwt houtskeletbouwwoningen met - naar keuze - een verdiepingsvloer in hout of beton. We vinden het belangrijk deze keuze te bieden. Het gaat te ver hier de voor- en nadelen tussen beton en hout uiteen te zetten, we lichten dit graag in een gesprek toe.

5. "Een houtskeletbouwwoning heeft een slechte geluidsisolatie".

Een veelgehoord vooroordeel, en we hebben maar één oplossing om aan te tonen dat dit niet zo is. U mag komen testen!

Sommige van onze opdrachtgevers stellen - op afspraak en in overleg met Van Houte Systeembouw - hun huis open voor een bezichtiging. Tijdens deze bezichtiging kunt u de geluidsdichtheid zelf aan den lijve ondervinden. Vooraf moeten wij daarbij al opmerken dat de geluidsdichtheid van een houten vloer tegenwoordig - door de toepassing van geluidswerende elementen - niet meer vergelijkbaar is met de houten vloeren in oudere woningen.

6. "Hout voelt minder stevig dan steen".

Dit is een emotionele redenering. Als u dit gevoel bij uzelf bespeurt, kunnen wij dit niet wegnemen, ook al stellen we dat het niet waar is.

Daarom nodigen wij u ook in dit geval uit een kijkje te komen nemen in een van onze woningen. U kunt dan zelf bepalen hoe de woning voelt. Maar gelieve niet - zoals men wel eens bij een opdrachtgever deed - tegen de muur te schoppen. De muur kan ertegen, uw voet en het behang niet!

7. "Je kunt niet zomaar schilderijen ophangen in een houtskeletbouwwoning".

Ook een opvallend en veelvoorkomend vooroordeel. Op bepaalde plaatsen in een huis worden zwaardere elementen aan de muur bevestigd, zoals keukenkastjes, kasten, hangtoiletten enzovoorts. Op deze plaatsen wordt de woning bij Van Houte Systeembouw standaard voorzien van "grondhout", een extra laag onder de gipsplaten. Voor elementen ter grootte van een schilderij hoeft dit niet, er kan volstaan worden met een hollewandplug of schroef.